Een veilige haven voor vrouwen die huiselijk geweld hebben meegemaakt (of mee maken)

 

25 november de dag tegen geweld tegen vrouwen...

 

En die kwam binnen... omdat ik zelf (huiselijk) geweld binnen mijn (ex) relatie heb meegemaakt. Iets waar ik lang niet openlijk over durfde te spreken. Waar ik te lang rond liep met schaamte, mijn volledige ik te zijn kwijt geraakt, met paniek aanvallen, angsten en flashbacks. Iets wat mij de rest van mijn leven bij blijft, iets dat mij als persoon, de rest van mijn leven heeft gevormd. Gemaakt tot de vrouw wie ik nu ben.

 

Oordeel

En ja, ook ik was een vrouw met een oordeel; "want waarom blijf je zolang in een relatie met iemand die je niet goed behandeld? Met iemand die je opzettelijk pijn doet?" En dan overkomt het je, net zoals het jou kan overkomen. En dat oordeel is zo onterecht, maar ik begrijp het ook dat anderen met dit oordeel rondlopen. Want het valt niet te bevatten, als je dit zelf niet hebt mee gemaakt. Het was zelfs voor mijn familie en ook mijn vriendinnen, mijn dierbaren niet te bevatten, tot ik daar meer en meer over durfde te delen.

 

Je kiest er niet voor om verliefd te worden op een man die je zonder respect behandeld, iemand die je manipuleert, aantrekt, afstoot, pijn doet, negeert, regels oplegt, jouw afzondert van dierbaren, een man die jaloers is, die je bedreigt, kleineert, liegt, bedriegt, gaslight, je doet geloven dat alles wat je hebt gedaan of hebt gezegd niet zo was. Niemand, maar dan ook niemand kiest er bewust voor om verliefd te worden op iemand die haar pijn en verdriet doet. Nooit!

 

Taboe

Omdat ik vind dat dit taboe rondom geweld, maar ook de oordelen en de schuldgevoelens doorbroken moeten worden heb ik een besloten community voor vrouwen opgezet. Want jij als slachtoffer van fysiek en/of mentaal geweld bent nooit de schuldige. Geweld mag om geen enkele reden worden goedgekeurd.

 

Proces

Je wordt verliefd op de man die je alle liefde van de wereld geeft, die je inpalmt met liefde, een mooi toekomst beeld, met leuke avonturen, een man die empathisch en zorgzaam lijkt en je laat zien dat jij de wereld voor hem bent. Die er voor je is, die zich zorgen maakt als je ziek bent, die naar je luistert, je begrijpt.

 

Het eerste geweld gebeurd niet zomaar, het is een langzaam proces dat er beetje bij beetje, langzaam aan inkruipt. Het begint met opmerkingen, met leugens, met kleineringen, met het goed maken en zijn spijt betuigen, met 'goed bedoelde' jaloezie, met periodes waarin de liefde in overmate stroomt.

 

Naar verhalen waardoor je medelijden en zorgen voor hem krijgt, met opmerkingen en gedragingen waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Met steeds meer beperkingen, regels, woorden die als grap bedoeld zijn maar een vorm van dreiging en angst zijn, chantage. Met dingen die altijd worden goed gepraat op een manier dat je dat als waarheid aanneemt. Met de liefde die hij uit naar anderen over jou, hoe sociaal en leuk hij is in de buitenwereld, met het opstoken van mensen om je heen. Het begint met een duwtje, dat "per ongeluk gebeurde", het begint met het vastpakken van je arm bij een ruzie, "dat hij niet zo bedoelde"... beetje bij beetje wordt het geweld meer en erger.

 

Mentaal

Het is niet alleen het lichamelijke geweld dat aanwezig, het is vooral het mentale stuk. Hoe je beetje bij beetje steeds meer jezelf verliest, leeft naar de regels en wensen van de ander, met angsten, met het niet uitspreken van je gevoel omdat dat in dank wordt afgenomen. Het langzaam isoleren van vriendinnen en familie, met bedreigingen. Met de verwarring van overmatige liefde, tranen en spijt. Het is de schaamte die je krijgt om er over te spreken, de liefde en angst die je tegelijkertijd voelt, het constant aanstaan en de situaties willen voorkomen, de angst wat als ik met deze relatie stop? Omdat je weet waar iemand toe in staat is of kan zijn. Het oordeel naar jezelf toe, dat je jezelf kwijt bent geraakt, dat je er niet uit durft te stappen. De schaamte dat je dit toelaat, jezelf niet kunnen snappen, begrijpen, bang voor de oordelen van anderen. Maar weet dat dit nooit jouw schuld is.

 

Door de constante stress, spanning en situaties willen voorkomen staat je zenuwstelsel 24/7 aan. Waardoor je lichamelijke klachten krijgt, slecht of nauwelijks slaapt. Waardoor hormonen van slag raken en je brein letterlijk niet meer kan nadenken of keuzes kan maken. Waarin jouw brein denkt dat dit leven waarvan je de voorspelbaarheid kent, jouw schijnveiligheid is. En dat is voor jezelf al niet te bevatten, laat staan voor een ander...

 

Einde relatie

En als je dan uiteindelijk die stap durft te zetten na de zoveelste situatie om de relatie te stoppen, is het nog niet voorbij. De zoveelste nieuwe social media accounts waarmee hij je toevoegt na een blokkering, de spijt en liefdes brieven door je brievenbus, de cadeautjes voor je deur, de berichtjes, de reacties van de omgeving, het uitspelen via anderen, de verwijten en leugens die verteld worden. Het blijven zoeken naar een weg van contact en aandacht.

 

En de angst, de angst die je bij blijft en waar je mee moet leren leven. Het proces waarin je jezelf moet terug vinden, jezelf opnieuw moet leren kennen, de schaamte en het oordeel over jezelf moet leren loslaten, je eigenwaarde en zelfvertrouwen opnieuw moet opbouwen. De flashbacks, de herinneringen, de gebeurtenissen moet verwerken, een plekje moet geven. Dat, dat is nog het aller zwaarste....

 

Dus ik begrijp heel goed, waarom vrouwen soms wel 20 jaar in een relatie blijven zitten die niet goed voor hun is. Ik snap ze. Ik snap ze volledig.....

Heling

En dan is het aan jou, aan jezelf, om aan de slag te gaan. Om te leren te begrijpen en terug te kijken waarom ik tot 2 keer aan toe in een relatie zat waarin ik niet gerespecteerd werd,  waar over mijn grenzen heen is gegaan en ik fysiek en mentaal geweld heb meegemaakt. Jezelf echt leren kennen en écht eens te kiezen voor jezelf, zonder oordeel naar jezelf en vanuit 100% zelfliefde.

 

Dat empatisch en zorgzaam zijn ook met duidelijke grenzen samen gaan en dat niet ieder mens dit vermogen heeft en niet ieder mens een tweede, derde of vierde kans verdiend als dat ten kosten gaat van jezelf. Dat je de liefde, die je altijd in een ander stopt eens écht in jezelf mag stoppen.

En dat is een proces dat nog steeds speelt en ik denk de rest van mijn leven, want persoonlijke ontwikkeling en zelfliefde is een reis die je altijd met je mee neemt. Het is voor mij al een tijdje geleden dat ik in deze relaties heb gezeten, maar het is iets dat een plekje in mij heeft genomen en mij heeft gemaakt tot de vrouw die ik nu ben. Trots op mezelf dat ik me na dit alles toch maar staande heb weten te houden, met liefde en respect voor mezelf.

 

Delen is helen en daarom dat ik nu deze blog durf te schrijven, durf te delen. Omdat ik vind dat hier veel meer aandacht aan besteed moet worden. 

 

Community

Omdat ik weet hoe ingrijpend zo een relatie kan zijn, omdat ik weet welke gevoelens gepaard gaan met deze reis, verwerking en het kunnen doorgaan in het leven heb ik een besloten groep gemaakt voor vrouwen die huiselijk geweld (of dit nu fysiek of mentaal is) hebben meegemaakt of op dit moment nog steeds mee maken.

De groep is besloten, alleen voor vrouwen. Een veilige haven om te kunnen delen, om te lezen, te herkennen en vooral, vooral om te laten zien dat jij niet aan jezelf of je gevoelens hoeft te twijfelen.

 

Geweld, fysiek of mentaal is nooit, nooit oké of goed te praten! Jij bent niet de schuldige.

Voel je vrij om je HIER aan te melden voor deze besloten groep. Het kost je niets, alleen een klik op de knop.

Hulp & ondersteuning

Ik heb geen aangifte gedaan, vanwege persoonlijke redenen. Wel heb ik melding bij de politie gedaan. Mocht ik last ervaren dan is de politie op de hoogte en kunnen zij sneller hulp aanbieden door deze melding. De verdachte wordt hier niet van op de hoogte gesteld. Aangifte voor (huiselijk) geweld kan afhankelijk van de ernst 12 tot 20 jaar later nog gedaan worden en in sommige gevallen is er helemaal geen verjaring om aangifte te doen.

 

Slachtofferhulp, maar ook veilig thuis kan verschillende hulp aanbieden.

Maar ook kan een maatschappelijkwerker vanuit de gemeente (kosteloos) hulp bieden, zonder dat de verdachte hier vanaf weet, er zijn verschillende trainingen te volgen voor slachtoffers die te maken hebben met huiselijk geweld (fysiek en/OF mentaal). Weet dus dat er meerdere mogelijkheden zijn. 

 

  • Daarnaast heb ik zelf ook enorm veel gehad aan de website en boeken van het verdwenen zelf.
  • De boeken (en social media) van Fabio Vinago.
  • En de social media van Mental Healness, Mind Body Souls en Najwa Zebian.
  • Kijk tips: De serie 'Fatale Liefde' op NPO, de film 'It Ends With Us', de serie 'Maid' en de serie 'Dirty John (seizoen 2) op Netflix

 

(Huiselijk) Geweld in de omgeving

Heb je het idee dat er iemand in jouw omgeving te maken heeft met (huiselijk) geweld? Wees er voor diegene, zonder oordeel. Luister, heb geduld en begrip. Vraag geregeld hoe het echt gaat. En weet ook dat er veel schaamte en taboe over dit onderwerp heerst. Dat iemand de tijd nodig heeft om iemand in vertrouwen te kunnen nemen, hoe goed jullie band ook is. Meer informatie voor jou als omgeving lees je hier.

 

Lieve jij, schaam je niet, je bent niet alleen!

 

Cijfers

  • Wereldwijd sterven er 137 vrouwen per dag aan geweld van een familielid, partner of ex-parnter
  • Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen fysiek en/of seksueel geweld ervaren, dat is 33%
  • Bijna één op de vier vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld. Dat is 25%

  • Lees hier meer over de dag van geweld tegen vrouwen, via Orange the world

 

Delen is helen, deel deze blog of de community met iemand in jouw omgeving als je mentaal en/of fysiek geweld vermoed.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.